Thursday 21 June, 2018

Spannende tijden voor Punda

Punda is uniek vergeleken met veel andere eilanden in het Caribisch gebied. Het stadscentrum van Curaçao herbergt authentieke historische gebouwen en onze Handelskade prijkt op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Cruise toerisme groeit snel en toeristen geven plaatselijk goed geld uit. Het gaat goed met Punda, maar we zijn er nog niet.

Oud Punda, nieuw Punda

In vroeger tijden was Punda het kloppend hart van het eiland. Wanneer je boodschappen moest doen of als je op zoek was naar vertier, dan ging je naar Punda. De stad was vol leven en er was een sfeer die dagelijks mensen aantrok. Toen begonnen andere winkelgebieden verspreid over het eiland te verschijnen en Punda verloor wat van zijn glans. Deze trend zette door en op een gegeven moment liep Punda leeg, met nog net genoeg levendigheid overdag, maar ’s avonds was het er volkomen stil. In de afgelopen jaren bleef de groei uit als gevolg van een gebrek aan middelen en de uitvoering van plannen en voor Punda als geheel ontbrak het eenvoudigweg aan visie of ambitie om daar naartoe te werken. Downtown Management Organization (DMO) beheert alle aspecten van de ontwikkelingen in de binnenstad om mensen een veilige en vriendelijke omgeving te bieden om te wonen, werken, winkelen en spelen. De voorbije vijf jaren heeft DMO gewerkt aan een visie en een plan om de glans en het woongenot in Punda terug te brengen. Punda is op weg naar spannende tijden.

De waarde van Toerisme

Vraag willekeurig mensen wat zij vinden van Punda en het antwoord is: ‘Ik hou van Punda!’ Vraag hen hoe vaak ze naar Punda gaan en zij zullen een tijdje nadenken over het antwoord. We moeten concluderen dat Punda minder aantrekkelijk en toegankelijk is geworden voor de lokale mensen. Kortom, hoe kunnen we dat veranderen?

Het is een vuistregel dat alleen wanneer mensen in een stad wonen, deze tot leven komt. Punda is aan het veranderen van een winkelgebied naar een stedelijk gebied waar mensen wonen, werken en zich ophouden. Aan de begane grond is in Punda altijd gebruikt voor zaken en de bovenste verdiepingen werden gebruikt voor opslag of hadden geen doel. Nu investeert een groep pionierende vastgoedeigenaren in appartementen op de overige verdiepingen van hun eigendommen, waarbij ze eilandbewoners, toeristen, digitale nomaden en andere tijdelijke bezoekers uitnodigen om op korte, middellange en lange termijn in Punda te komen wonen. Dit begint een waardevol effect te hebben op de levendigheid van onze stad.

Een van de effectieve nieuwe initiatieven om Punda aantrekkelijker te maken voor potentiële lokale klanten is Punda Vibes. Dit is in juni 2016 ingevoerd om in de avonduren meer leven te brengen in de stad. Elke donderdag verandert Punda Vibes de stad in een wonderland van cultuur, kunst, vermaak, eten, drinken en winkelen. Je kunt een lekker hapje eten in een van de vele restaurants en cafés in Punda, tamelijk laat nog wat inkopen doen, deelnemen aan een geweldige kunstwandeling of dansen op levende muziek in de buitenlucht. De resultaten zijn ongelooflijk geweest, en Punda Vibes is een welbekend wekelijks evenement geworden op het eiland.

Het snijpunt van toerisme en gemeenschapsopbouw is de plek waar de beste oplossingen wortel kunnen schieten. DMO is van mening dat het lokale bewustzijn van de economische waarde van het toerisme moet toenemen, terwijl betrokkenheid van de lokale bevolking altijd vanzelfsprekend moet zijn. DMO wil de kwaliteit van de binnenstad verbeteren door de kwaliteit van de winkels en hun koopwaar te verbeteren, een levendige stad creëren met een verscheidenheid aan zeer uiteenlopende winkels en met gebruikmaking van de rijke geschiedenis van Curaçao. Voeg daarbij een enigszins Europese ambiance in de stad – dan zal zat zeker internationaal vermaarde merken aantrekken om zich hier te vestigen.

Cruise Toerisme

Na een verkenning van het Caribisch gebied is elke cruisetoerist die op ons eiland aan wal gaat verbaasd over de authenticiteit en de rijke verscheidenheid van ons stadscentrum. Cruise toerisme wordt een belangrijke factor in de groei van Punda. Vorig jaar november is de tweede mega pier in gebruik genomen en het effect is al merkbaar in de inkomsten van alle winkels, restaurants en cafés in Punda, wat veelbelovend is voor onze economie. Cruisen was vroeger een luxe, maar dit is nou beter betaalbaar geworden. Dit heeft ertoe geleid dat de cruise toerist meer uitgeeft op locatie in plaats van alleen aan boord. DMO werkt met de regering aan een plan om de zone (Punda) te vrijwaren van invoerrechten en belastingen, of de toerist, in welk geval die overal op het eiland vrijgesteld kan worden van belastingen. Dat is de enige manier om te kunnen concurreren met de winkelcentra aan boord.

Ontwikkeling versnellen

Een ander voorbeeld van belangrijke veranderingen in de tijd waarin we nu leven, is de start van een organisatie die Business Improvement District (BID) wordt genoemd en dat deel uitmaakt van een internationaal collectief. De leden zijn allemaal ondernemers in Punda en zij dragen elke maand een vast bedrag af aan dit fonds. Elke cent die in dit fonds wordt gestoken, gaat naar verbetering van het Punda-gebied.

Ons stadscentrum is uniek. Vroeg of laat zal het weer het economische, culturele en sociale hart van het eiland worden. DMO heeft grote plannen voor Punda, maar we kunnen het niet alleen. We hebben de investering nodig van onze overheid en andere ondernemers en het vertrouwen van lokale klanten om de ontwikkeling van het nieuwe Punda, dat zich al manifesteert, te versnellen. Punda bevindt zich in een prachtige transformatiefase en we zullen blijven bouwen aan het creëren van een gloednieuwe Punda-cultuur die inclusief, creatief en duurzaam is. De sleutel in deze aanpak ligt in de visie van DMO dat alleen een inclusieve op de gemeenschap gebaseerde benadering van toerisme financieel en sociaal lonend zal zijn voor onze hele samenleving.

Bij Downtown Management Organization is onze missie om de economische gezondheid en vitaliteit van Punda te laten groeien, te versterken en te bevorderen.